Despre modul în care cunoștințele elementare de matematică ne pot ajuta să ne menținem optimismul March 30 2020, 0 Comments
Anul 2020 pare a ne supune unor teste din ce în ce mai dificile. După o serie de incendii începute în noiembrie 2019 ce au devastat o mare parte din pădurile Australiei, un început de an furtunos (la propriu) în Marea Britanie (furtunile Ciara, Dennis, Jorge), epidemia provocată de un nou coronavirus, Covid-19, transformată în câteva săptămâni în pandemie amenință sănătatea și viețile a milioane de oameni din întreaga lume, provocând pierderi economice uriașe și intrarea într-o criză economică de proporții. În acest peisaj extrem de sumbru, totuși, matematica - mai precis, capitolul de probabilități - ne poate da o rază de speranță. În ce constă ea? După cum învățăm în primii ani de gimnaziu, probabilitatea realizării unui eveniment este raportul (exprimat, de regulă, procentual) între numărul de cazuri favorabile realizării evenimentului respectiv și numărul de cazuri posibile (totale). În cazul infectării cu virusul respectiv, probabilitatea de a deceda este exprimată prin raportul dintre numărul de decese provocate de acest virus și numărul total de persoane infectate. Statistica oficială nu poate fi extrem de exactă, deoarece cuantificarea ambelor variabile prezintă erori de măsurare. Vom lua în calcul exclusiv numitorul fracției respective (numărul de persoane infectate), deoarece discuția despre numărător (numărul de decese) este, mai curând, medicală decât... matematică.
Agențiile și trusturile de presă ne anunță, la intervale regulate și din ce în ce mai scurte de timp, care este numărul persoanelor infectate. Numărul real al infectărilor este, însă, mai mare (poate chiar mult mai mare), deoarece unele persoane (conform profesorului Kim Woo-joo de la Spitalul Universitar Guro din Seul, una dintre cele mai autorizate voci din Coreea de Sud, proporția acestora este de circa 20% din numărul total al persoanelor infectate) nu prezintă nici un fel de simptom, iar altele prezintă simptome foarte ușoare, asociate unei banale viroze. Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford afirmă că este posibil ca jumătate din populația Marii Britanii (peste 30 de milioane de persoane, dintr-un total de circa 65 de milioane) să fie deja infectată. Este posibil ca aceste cifre să reprezinte exagerări, dar concluzia acceptată în mod unanim de comunitatea științifică internațională este clară: numărul real de persoane infectate este mai mare (probabil de cel puțin 2-3 ori) decât cifrele oficiale. De ce ar reprezenta această informație o veste bună? Simplu: deoarece probabilitatea de a deceda ca urmare a contractării virusului, în aceste condiții, este mult mai mică decât cea prezentată de presă. Valoarea sa nu este cuprinsă între 1 și 3%, ci undeva mai jos, probabil între 0,1 și 0,5%.
Această veste nu trebuie să ne determine să relaxăm măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Respectați regulile și recomandările oficialităților guvernamentale, aveți grijă de persoanele cele mai vulnerabile (persoanele în vârstă și cele ale căror boli reprezintă factori de potențare a acțiunii virusului respectiv), omenirea va trece, în cele din urmă, cu bine peste această perioadă dificilă.